Na slovenskej i poľskej strane TANAPu začali dnes spočítavať kamzíky

27.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 27. októbra (TASR) - Na slovenskej i poľskej strane TANAPu dnes začali spočítavať kamzíky. Pracovníci Štátnych lesov TANAPu i Správy TANAPu vytv...
Vysoké Tatry 27. októbra (TASR) - Na slovenskej i poľskej strane TANAPu dnes začali spočítavať kamzíky. Pracovníci Štátnych lesov TANAPu i Správy TANAPu vytvorili v teréne šesťdesiat hliadok, ktoré mapujú rovnaký počet lokalít. Jesennú \"inventúru\" robia v spolupráci s Tatrzanskim Parkom Narodowym a pokračovať budú aj v piatok.

Podľa informácií hliadok, ktoré zratúvajú kamzíky v oblasti Tatranskej Javoriny, \"počasie je nádherne slnečné, akurát poriadne fúka vietor\".
Vývoj kamzíčej populácie sledujú v Tatrách už viac ako päťdesiat rokov. Na jar zisťujú najmä počet mláďat, v jeseni mapujú počty kamzíkov pred nadchádzajúcou zimou.
Najnižší počet zaznamenali v TANAPe koncom 90-tych rokov minulého storočia. Aby zamedzili ďalšiemu úbytku typického predstaviteľa tatranskej fauny, prijali viacero opatrení, medziiným začali tatranského kamzíka viac strážiť, v zime prikrmovať a sústredili sa aj na výchovu návštevníkov.
\"Posledné štyri roky sa zdá, že sa podarilo zastaviť pokles počtu kamzíčej zveri, \" skonštatoval hovorca ŠL TANAPu Marián Šturcel. Dodal, že výsledky jesenného spočítavania budú známe začiatkom nasledujúceho týždňa.
 

Vyberte región

mark